Wind Chill Calculator

Voer gewenste waarden in en kies de juiste eenheden. Druk op "Bereken".

Temperatuur: Fahrenheit Celsius
Windsnelheid: mph kts m/sec km/h
Siple Windchill: (USA-methode)
Steadman Windchill: (KNMI-methode)
Canadese Windchill Index:
(W/m2) (= afgifte/verlies hoeveelheid warmte)

Toelichting: De Windchill berekenen heeft alleen zin bij temperaturen tussen +2 en -42 graden Celsius (of tussen ca. +35 en -45 Fahrenheit) bij windsnelheden tussen 2 en 20 m/s.
De waarden zijn afgerond. In tienden graden nauwkeurig heeft weinig nut.

De gevoelstemperatuur, welke met deze calculator wordt berekend, gaat uit van de ervaren temperatuur op de blote huid, in tegenstelling tot de methode van kledingfabrikant Steadman, welke in de tabel wordt gehanteerd en ook door Nederland (KNMI) wordt gebruikt. Steadman ging uit van een gezond, goed gekleed persoon. Hierdoor komen de waarden bij gebruik van deze calculator lager uit dan die volgens de Steadman-methode. De windchill welke bijvoorbeeld ook door het electronische weerstation Davis Vantage 2 wordt berekend gaat eveneens uit van de waarden welke met de calculator worden gemeten.
De eveneens met de calculator te bepalen Canadese Windchill Index gaat uit van het warmteverlies in Watt per m2 en is daarom wel bruikbaar om de afkoeling van voorwerpen te bepalen ...mits men de warmtecapaciteit van het materiaal kent!